فهرست مطالب

روانشناسی بالینی و شخصیت - سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال یازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/05/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • کبری قاسمی مقدم، بهمن بهمنی، علی عسگری صفحات 1-10
    این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع گروه های نا معادل با گروه شاهد و پیش- پس آزمون با هدف بررسی اثر بخشی آموزش گروهی برنامه غنی سازی روابط زناشوئی به شیوه اولسون بر رضامندی زناشوئی زنانی که شوهرانشان در برنامه ارتقا روابط زناشوئی شرکت نداشتند، طراحی و اجرا شد. به این منظور با روش نمونه گیری در دسترس از بین جامعه آماری زنان متاهل مراجعه کننده به یکی از خانه های سلامت شهرداری منطقه 6 تهران که در زمان انجام این مطالعه پرونده شکایت از همسر یا تقاضای طلاق در دادگاه خانواده نداشته، بصورت تمام وقت در بیرون از منزل شاغل نبوده وحداقل یک فرزند داشتند، 40 داوطلب انتخاب و با روش غیر تصادفی به دو گروه آزمایشی و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایشی در10 جلسه 90 دقیقه ای آموزش غنی سازی رابطه زناشوئی به شیوه اولسون(اولسون و اولسون، 1999) شرکت کرده و گروه شاهد به عنوان فهرست انتظار، هیچ مداخله سازمان یافته ای دریافت نکردند. به منظور سنجش متغیر وابسته از فرم 40 سوالی مقیاس انریچ(بهمنی، عسگری، 1385) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-16برای محاسبه فراوانی، میانگین، تحلیل واریانس، آزمون لوین وتحلیل کواریانس پردازش شد. نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد که میانگین رضامندی کلی زناشویی زنان در گروه آزمایش بیشتر از گواه و تفاوت ها به لحاظ آماری در سطح احتمال 1 درصد (p<%1)معنادار است. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت که برنامه آموزش غنی سازی روابط زناشوئی به سبک اولسون حتی وقتی شوهران در برنامه آموزشی مشارکت ندارند نیز می تواند باعث افزایش رضامندی کلی زناشوئی زنان شود.
    کلیدواژگان: رضامندی زناشوئی زنان، آموزش گروهی، غنی سازی زناشوئی، عدم مشارکت شوهران در برنامه ارتقا روابط زناشوئی
  • ریحانه امراللهی، رسول روشن چسلی، محمدرضا شعیری، امیر نیک آذین صفحات 11-22
    هدف پژوهش حاضر تعیین تفاوت های مربوط به تعارض زناشویی، رضایت زناشویی و رضایت جنسی در زنان متاهل دارای ازدواج های فامیلی و غیرفامیلی بوده است. بدین منظور 191 زن متاهل، از بین پرستاران شاغل (100 نفر دارای ازدواج غیرفامیلی و 91 نفر دارای ازدواج فامیلی) در بیمارستان های شهر تهران به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و پرسشنامه های رضایت زناشویی اینریچ (ENRICH)، تعارض زناشویی (MCQ) و رضایت جنسی (ISS) بر روی آن ها اجرا شده است. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره و تک متغیره حاکی از تفاوت معنادار دو گروه در متغیرهای رضایت زناشویی و ابعاد آن (بجز بعد ارتباط جنسی)، تعارض زناشویی و ابعاد آن و رضایت جنسی بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که زنان دارای ازدواج های غیر فامیلی از رضایت زناشویی و رضایت جنسی بالاتر و تعارض زناشویی پایین تری نسبت به زنان دارای ازدواج های غیرفامیلی برخوردارند. به طور کلی نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که زوجین دارای ازدواج های غیر فامیلی از ارتباطات رضایت بخش تری نسبت به زوجین دارای ازدواج فامیلی برخوردارند.
    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، رضایت زناشویی، رضایت جنسی، ازدواج های فامیلی
  • اسحق رحیمیان بوگر، محمد علی محمدی فر، محمود نجفی، غلامرضا دهشیری صفحات 23-34
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش مهارت های زندگی بر سلامت عمومی در دانشجویان دانشگاه سمنان بود. در یک طرح آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون توام با گروه کنترل، 54 نفر از این دانشجویان به طور تصادفی انتخاب و در گروه های آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. شرکت کنندگان در دو مرحله پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) را تکمیل کردند و گروه آزمایشی ده جلسه آموزش مهارت های زندگی را هفته ای یکبار دریافت کرد. تحلیل کواریانس حاکی از آن بود که آموزش مهارت های زندگی بطور معناداری سلامت عمومی دانشجویان گروه آزمایش را بهبود بخشیده است و باعث کاهش معنادار علایم نشانه های بدنی، اضطراب و بی خوابی، اختلال عملکرد اجتماعی و افسردگی گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شده است (05/0>p). بر اساس این یافته، نتیجه گرفته می شود که آموزش مهارت های زندگی به عنوان یک راهکار موثر می تواند برای ارتقای سلامت عمومی دانشجویان بکار رود.
    کلیدواژگان: مهارتهای زندگی، سلامت عمومی، دانشجویان
  • محسن گل محمدیان، پریسا یاسمی نژاد، زهرا فیض آبادی فراهانی، نادر نادری صفحات 35-46
    پژوهش حاضر به منظور تعیین رابطه تعلل ورزی و سلامت عمومی در دانش آموزان دبیرستانی صورت گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر دبیرستانی شهرستان اسلام آباد غرب بودند. از جامعه مورد نظر تعداد 116 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تعلل شوارزر، شمینتز و دیهل و سلامت عمومی (GHQ-28) بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون گام به گام و تحلیل واریانس یک راهه استفاده شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که رابطه مثبت معنی داری بین تعلل و سلامت عمومی در کل وجود دارد. بدین معنی که هر چه قدر میزان تعلل و تعویق در کارها در بین دانش آموزان بیشتر باشد مشکلات سلامت عمومی آنها بیشتر است. این رابطه برای خرده مقیاس های اضطراب و افسردگی بالاتر بود. اما بین دیگر خرده مقیاس ها و تعلل همبستگی معنی داری مشاهده نشد. نتایج حاصل از رگرسیون گام به گام نشان داد که از میان متغیرهای سلامت عمومی اضطراب و افسردگی پیش بینی کننده تعلل ورزی هستند و جمعا 13/. واریانس تعلل ورزی را تبیین می کنند. دیگر نتایج دال بر آن بود که بین دختران رشته های مختلف تحصیلی از نظر سلامت عمومی و تعلل تفاوت معنی داری وجود ندارد. نتایج پژوهش حاضر با بسیاری از تحقیقات قبلی مبنی بر وجود رابطه مثبت بین مشکلات روانی و تعلل همسو می باشد.
    کلیدواژگان: تعلل، سلامت عمومی، دانش آموزان دختر
  • آزاده بختیاری، حمیدطاهر نشاط دوست، احمد عابدی، معصومه صادقی صفحات 47-62
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر مدل فراشناختی ذهن آگاهی انفصالی بر اضطراب و فشارخون بیماران زن مبتلا به فشارخون بود. به منظور انجام این پژوهش، 30 بیمار زن مبتلا به فشار خون که به شیوه تصادفی ساده انتخاب شدند در 2 گروه آزمایشی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. روش پژوهش آزمایشی بود. ابزارهای مورد استفاده عبارت بود از پرسشنامه اضطراب بک و دستگاه فشار سنج جیوه ای. گروه آزمایش طی 8 جلسه تحت درمان گروهی مبتنی بر مدل فراشناختی ذهن آگاهی انفصالی قرار گرفتند. داده های حاصل با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد درمان گروهی مبتنی بر مدل فراشناختی ذهن آگاهی انفصالی می تواند اضطراب و فشارخون بیماران زن مبتلا به فشارخون را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: اضطراب، فشارخون، گروه درمانی، مدل فراشناختی ذهن آگاهی انفصالی
  • حمیدرضا عریضی*، جهانشاه محمدزاده، هاجر براتی صفحات 63-74
    هدف

    در جامعه این تصور وجود دارد که برخی مردم بیشتر تصادف می کنند یعنی سانحه پذیرترند.معمولا ویژگی های شخصیتی مرتبط با سانحه پذیری در پیشینه پژوهش ها بررسی شده است؛ اما، در پژوهش حاضر اثر یک عامل انسانی یعنی توجه در وقوع رفتارهای خطر ساز مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش ها

    نمونه پژوهش شامل 140 راننده از یک شرکت حمل و نقل بود که بر اساس تعداد زیاد سوانح انتخاب شدند. شرکت کنندگان در پژوهش در دو مرحله آزمایش(ارائه اقلام نامرتبط به گوش شرکت کننده و تکرار آنها توسط او در مرحله اول و گزارش سه رقمی که حداقل از پیام نا مرتبط یک رقم در آن گنجانیده شده است توسط شرکت کننده در مرحله دوم) شرکت نمودند.

    یافته ها

    ابزار پژوهش، عبارت از 48 زوج پیام های متفاوت شامل ارقام و کلمات نا مرتبط با یکدیگر بود که به طور همزمان به دو گوش شرکت کننده ارسال می گردید. ابزار مورد استفاده از روان شناسی آزمایشگاهی برای سنجش توجه با داده های آرشیوی تعداد سوانح رابطه نشان داد(p<0.05). میزان رابطه برای خطای حذف و خطای مداخله در مرحله اول به ترتیب برابر31/0، 34/0و خطای تغییر توجه در مرحله دوم 36/0 (p<0.01)بود. همچنین خطای مرحله دوم حادثه پذیری را پیش بینی می کرد.

    نتیجه گیری

    نخست، بر اساس نتایج این پژوهش، ویژگی های شخصیتی و توجه، نقشی اساسی در ایجاد سوانح دارند. دوم، ماهیت خطاها در هر مرحله از توجه متفاوت است.

    کلیدواژگان: توجه، حادثه پذیری، حوادث رانندگی
  • محمدحسین متشرعی، نسرین ارشدی، عبدالکاظم نیسی صفحات 75-86
    هدف تحقیق حاضر، آزمون اثر غیرمستقیم تعارض کار-خانواده بر خشنودی زندگی پرستاران (340 نفر) بیمارستان های شهر شیراز از طریق آزمون یک الگوی چند میانجیگر بود، در این تحقیق سعی شد با استفاده از یک رویکرد الگوی چندمیانجیگری، اثر غیرمستقیم تعارض کار-خانواده بر خشنودی زندگی از طریق دو میانجیگر خشنودی شغلی و خشنودی خانواده به صورت همزمان مورد آزمون قرار گیرد. در این مطالعه سعی بر این بود که دو اندیشه کلی روشن گردد: اول اینکه تعارض کار-خانواده به صورت غیرمستقیم می تواند میزان کیفیت کلی زندگی فرد را متاثر سازد و دوم اینکه چگونگی کیفیت کلی خشنودی زندگی بستگی به خشنودی فرد از دو جنبه عمده زندگیش (کار و خانواده) دارد. با استفاده از آزمون الگوی چندمیانجیگر پریچر و هایز (2008)، میزان اثرات مستقیم و غیر مستقیم الگوی حاضر و معنی داری آماری آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. تحقیق حاضر درنهایت دو اندیشه کلی مطرح شده را تایید کرد، ضمن آنکه اثرات غیرمستقیم خاص از طریق هر یک از دو متغیر میانجیگر الگوی مورد نظر را نیز مشخص کرد.
    کلیدواژگان: تعارض کار، خانواده، خشنودی از خانواده، خشنودی از زندگی، خشنودی شغلی
  • مهناز علی اکبری دهکردی، لیلا حیدری نسب، شیرین کیقبادی صفحات 87-98
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه عملکرد جنسی با سازگاری زناشویی زنان متاهل بود. وجود رابطه جنسی رضایتبخش مطلوب به نحوی که بتواند موجب تامین رضایت طرفین شود نقش بسیار مهم و اساسی در احساس خوشبختی، موفقیت و پایداری خانواده دارد. به دلیل وجود برخی محدودیت های فرهنگی و موانع موجود در جامعه، در اکثر موارد زوجین نه تنها برای برطرف کردن اختلالات و مشکلات جنسی به متخصصان و مراکز مشاوره مراجعه نمی کنند، بلکه از طرح این موضوع در بین خودشان نیز خودداری می ورزند و این امتناع می تواند گاهی منشاء اختلافات شدید خانوادگی و در نهایت جدایی های عاطفی و یا طلاق شود. این در حالی است که رضایت جنسی و در نهایت رضایت زناشویی در سازگاری زوجین تاثیر به سزایی دارد.
    مواد و روش ها
    200 نفر از زنان متاهل مراجعه کننده به انستیتو روانپزشکی و روانشناسی تهران با دامنه سنی 50-18 سال به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. اطلاعات لازم به وسیله پرسشنامه عملکرد جنسی زنان (FSFI) روزن 2000 و پرسشنامه سازگاری زناشویی اسپاینر 1976 جمع آوری شد. دو آزمون مذکور از اعتبار و روایی بالایی برخوردارند. اطلاعات به دست آمده به وسیله آزمون های آماری همبستگی و رگرسیون گام به گام تحلیل شد.
    یافته ها
    بین کنش وری جنسی و سازگاری زناشویی در زنان رابطه معناداری وجود داشت و مولفه های میل جنسی و رضایت جنسی 30 درصد واریانس سازگاری زناشویی را تبیین می کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج پژوهش که نشان می دهد عملکرد جنسی در پیش بینی سازگاری زناشویی نقش دارد به نظر می رسد توجه به درمان اختلالات جنسی و افزایش اطلاعات صحیح و آموزشهای لازم در این خصوص به افزایش رضایت جنسی زنان و در نهایت تداوم زندگی و رضایت زناشویی می انجامد
    کلیدواژگان: زنان متاهل، سازگاری زناشویی، عملکرد جنسی
  • سودابه بساک نژاد، فاطمه امینی، سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی صفحات 99-108
    این مطالعه با هدف ارائه الگوی علی رابطه بین سبک های مقابله و عاطفه مثبت ومنفی با بخشش در دانشجویان دانشگاه صورت گرفته است. در این مطالعه علی- همبستگی، جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه شهیدچمران می باشند که به روش تصادفی مرحله-ای،351نفر(208 دختر و 143 پسر) به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند. آزمودنی ها در این پژوهش به سه مقیاس گرایش به بخشش هارتلند (HFS)، پرسشنامه سبک های مقابله (CSQ) و مقیاس عاطفه مثبت و منفی(PANAS)پاسخ دادند. ارزیابی الگوهای پیشنهادی با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری (SEM) بر اساس نرم افزار AMOS-16 انجام گرفت.تحلیل-های الگویابی معادلات ساختاری نشان دادند که الگوی پیشنهادی پیشایندها برازنده داده ها نمی باشد و به اصلاح نیاز دارد. در نتیجه،با حذف مسیرهای غیر معنی دار برازش الگوی نهایی پیشایندها با داده ها نیز با RMSEA 06/0تایید گردید.استفاده از آزمون تفاوت مجذور کای نیز روند بهبود الگوی نهایی را مورد تایید قرار داد. بر اساس نتایج مدل،راهبردهای مقابله از طریق عاطفه مثبت انطباقی اثر غیر مستقیم معنا داری بر بخشش داردواز میان راهبردهای مقابله غیر انطباقی، مقابله هیجانی بر بخشش اثر غیر مستقیم معنا داری از طریق عاطفه منفی داشت اما برای مقابله اجتنابی چنین رابطه غیر مستقیم معنا داری با بخشش از طریق عاطفه منفی گزارش نشد.
    کلیدواژگان: بخشش، سبک های مقابله، عاطفه مثبت، عاطفه منفی
  • آرش رهافر، میثم صادقی جوجیلی، آتوسا صادق پور، شهاب میرزایی صفحات 109-122
    مشخص شده است که ریخت های شبانه روزی (صبحگاهی، معتدل، شامگاهی) با بسیاری از متغیرهای فیزیولوژیک، شناختی، و رفتاری مرتبطند و از این رو نیاز به پرسشنامه ای به زبان فارسی برای سنجش این ترجیحات ساعت بدنی احساس می شود. این پژوهش با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه صبحگاهی شامگاهی (هورن و استبرگ، 1976) انجام گرفت. این پژوهش بر روی 270 نفر از دانشجویان دانشگاه های علامه طباطبایی و علوم و تحقیقات تهران صورت گرفت و در آن برای بررسی اعتبار سازه (همگرا، واگرا، و عاملی)، چهار پرسشنامه صبحگاهی شامگاهی، افسردگی بک، شادکامی آکسفورد، و سلامت عمومی به کار رفت. با توجه به همبستگی های بدست آمده بین پرسشنامه صبحگاهی شامگاهی و سه پرسشنامه دیگر و همچنین، تحلیل عاملی پرسشنامه اصلی، اعتبار سازه نسخه فارسی این پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. بعلاوه، ضریب آلفای کرونباخ مناسبی(79/0=) نیز برای آن حاصل شد. با توجه به تحلیل های آماری مناسب و نتایج حاصله، به نظر می آید که نسخه فارسی پرسشنامه صبحگاهی شامگاهی از اعتبار و پایایی مناسبی برای سنجش ریخت های شبانه روزی برخوردار باشد و ابزاری کارآمد در این زمینه محسوب شود.
    کلیدواژگان: پرسشنامه صبحگاهی، شامگاهی، ریخت های شبانه روزی، چرخه شبانه روزی، اعتبار و پایایی
  • مهدیه عطری فرد، سیدکاظم رسول زاده طباطبایی، محمدرضا شعیری، پرویز آزادفلاح، مسعود جان بزرگی صفحات 123-142
    هدف پژوهش حاضر، تعیین ساخت عاملی و ویژگی های روانسنجی «مقیاس تصویر خود منفی» (NSPS) است، لذا پس از آماده سازی مقیاس مذکور و انجام مراحل مقدماتی و رفع مشکلات احتمالی، NSPS بر روی 574 دانشجوی کارشناسی دانشگاه شاهد که به شیوه نمونه برداری خوشه ایانتخاب شده بودند، اجرا گردید و ساخت عاملی این ابزار با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحلیل ها بیانگر ساختار 4 عاملی NSPS است که به ترتیب عبارتند از: «نگرانی درباره آشکار شدن نقائص مرتبط با ظاهر فیزیکی»، «نگرانی درباره آشکار شدن نقائص مرتبط با کفایت اجتماعی (1)»، «نگرانی درباره آشکار شدن نقائص مرتبط با کفایت اجتماعی (2)» و «نگرانی درباره آشکار شدن نقائص مرتبط با کنترل علائم اضطراب». جهت بررسی پایاییNSPS و عوامل آن، ضرایب همسانی درونی و ضرایب بازآزمایی محاسبه شدند که نتایج بیانگر پایایی قابل قبولNSPS و عوامل آن است. بررسی اعتبار سازه NSPS و عوامل آن با 6 مقیاس (SIAS SPS، LSAS-SR،SPIN، DASS-21، BDI-II،) نشان می دهد که ضرایب همبستگی گشتاوری پیرسون بین NSPS و مقیاس های دیگر معنادار هستند و تنها همبستگی های آن با LSAS-SR از همه کمتر یا غیرمعنادار بودند که به تبیین آن ها پرداخته خواهد شد. در مجموع، نتایج این مطالعه شواهدی برای صحت ساخت عاملی و پایایی و اعتبار قابل قبول عامل های NSPS را ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: مقیاس تصویر خود منفی، اضطراب اجتماعی، ساخت عاملی، اعتبار سازه، پایایی
|
  • Kobra Ghasemi Moghadam, Bahman Bahmani, Ali Asgari Pages 1-10
    This semi-experimental study with control group and pre test-post test was conducted to evaluate the effectiveness of Olson''s marriage enrichment group training on marital satisfaction of women whose husbands don''t participate in the program. To this purpose using a non- randomly sampling method (accessible sampling) 40 volunteers from women who referred to one of Tehran''s municipal health centers were selected and none randomly assigned to two experimental and control groups. As pre test، dependent variable in both groups measured by short form of ENRICH or 40 items form (Bahmani، Asgari، 1385). Members of experimental group participate in 10 training sessions of 90 minutes meeting which were held twice a week while control group members (waiting list) did not participate in any official intervention. Finally both groups measured as post-test. Data were processed by SPSS-16 to calculate statistical and inferential statistics. Analysis of covariance showed that global satisfaction score of experiential group was significantly (P‹ %1) higher than control group. Therefore it can be concluded that Olson''s marriage enrichment program as an intervention that originally designed in such a way that both partners must be present simultaneously in training sessions، can increase women''s marital satisfaction even when their husbands don''t participate in the program
    Keywords: Women's marital satisfaction, Group education, Marital enrichment, Lack of husband's participation in marital relation improvement program
  • R. Amrelahi, R. Roshan Chesly, M.R. Shairi, A. Nik Azin Pages 11-22
    The purpose of this research is determination of differences in marital conflict، marital satisfaction، and sexual satisfaction between women with relative marriage and non-relative marriage. For this، 191 married women among nurses (100 people with non-relative marriage and 91 persons with relative marriage) employed in Tehran hospitals were selected by cluster sampling and Enrich marital satisfaction، marital conflicts، and sexual satisfaction questionnaires were conducted. Results of single- and multi-variable variance analysis showed meaningful differences between two groups in marital satisfaction variables and their aspects (except sexual relation)، marital conflicts and their aspects، and sexual satisfaction. Comparison of means indicated that women with non-relative marriage have higher marital and sexual satisfaction and lower marital conflicts than women with relative marriage. In general، the research results showed that women with non-relative marriage have more satisfying relation in comparison with the ones with relative marriage.
    Keywords: Marital conflict, Marital satisfaction, Sexual satisfaction, Relative marriage
  • E. Rahimian Bugar, M.A. Mohammadifar, M. Najafi, Gh.R. Dehshiri Pages 23-34
    The purpose of this study is determining the influence of life skills education on Semnan University students’ general health. In a test plan having pretest and posttest with control group، 54 students were selected and categorized in test and control groups. Participants completed general health questionnaires in two steps. Test group attended in ten sessions on life skills education which was held once per week. Covariance analysis indicated that life skills education has meaningfully improved test group students’ general health and has significantly reduced body symptoms، anxiety and insomnia، social performance disorder، and depression in test group in comparison with control group (P> 0. 05). As a result، it could be concluded that education of life skills is used as an effective strategy for improvement of students’ general health.
    Keywords: Life skills, General health, Students
  • M. Golmohammadian, P. Yaseminejad, Z. Feizabadi Farahani, N. Naderi Pages 35-46
    This research was conducted for recognizing the relation between procrastination and high school students’ general health. Statistical population of the study was all students of girl high schools in Western Islam Abad. 116 students were selected through random cluster sampling. Research tools included Schmitz، Deihel، and Schwarzer procrastination questionnaire، and general health (GHQ-28). Pearson correlation coefficient، step-by-step regression، and single-way variance analysis were applied for data analysis. Analysis results showed that there is positive meaningful relation between general health and procrastination. It means that the more procrastination and delay is among students، the more general health problems they have. This relation was higher for sub-scales such as anxiety and depression but no meaningful correlation between other sub-scales and procrastination. Step-by-step regression results indicated that among general health variables، anxiety and depression are predictors of procrastination and totally 0. 13 of variance can determine procrastination. Other findings showed that there is no meaningful difference between girl students in different academic majors on general health and procrastination. Current research findings are compatible with previous researches based on existence of positive relation between mental problems and procrastination.
    Keywords: Procrastination, General health, Girl student
  • A. Bakhtiari, H.T. Neshatdoost, A. Abedim., Sadeghi Pages 47-62
    The purpose of this research was surveying effectiveness of group therapy based on detached mindfulness meta-cognitive model on hypertension-suffering female patients’ hypertension and anxiety. For this، 30 women suffering hypertension were selected by simple random sampling and were categorized in two test group (15 persons) and control group (15 persons). The methodology of research was testing. The applied tools were Beck anxiety questionnaire and mercury manometer. Test group attended in 8-session group therapy based on detached mindfulness meta-cognitive model. The resulted data were analyzed by covariance analysis test. Findings showed that group therapy based on detached mindfulness meta-cognitive model could reduce female patients’ hypertension and anxiety.
    Keywords: Anxiety, Hypertension, Group therapy, Detached mindfulness meta, cognitive model
  • H.R. Arizi, J. Mohammadzadeh, H. Barati Pages 63-74
    Purpose

    there is idea in society that some people have more accidents because they are more accident vulnerable. Usually، characteristics related to accident vulnerability are surveyed in researches’ backgrounds. But at this research influence of a human factor، attention in occurrence of dangerous behaviors، is studied.

    Methods

    statistical population was 140 drivers of a transportation company، selected based on large number of accidents. Participants attended in two steps of tests (providing matters unrelated to participant’s ear and their repetition by him in the first step، and three-digit report by participant in the second step which at least one digit from unrelated message is included in it).

    Findings

    research tools were 48 different pair messages including digits and words unrelated to each other، sent to both ears of participants simultaneously. Tools used from laboratory psychology for measurement of attention showed relation with accidents’ archived data (p<0. 05). Relation rate for deletion error and interference error in the first step was respectively 0. 31 and 0. 34 and attention deviation error in the second step was 0. 36 (p<0. 01). Also، second step error could predict accident vulnerability.

    Conclusion

    based on this research results، characteristics and attention have critical role in creation of accidents. Second، nature of errors in each steps of attention differs.

    Keywords: Attention, Accident vulnerability, Driving accidents
  • M.H., Motesharrei, N. Arshadi, A.K. Neisi Pages 75-86
    The purpose of this study was testing of indirect effect of work-family conflict on life satisfaction of Shiraz hospitals nurses (340 persons) through testing of a multi-mediator model. Using a multi-mediator approach، indirect effect of work-family conflict on life satisfaction was simultaneously tested through two mediators of job satisfaction and family satisfaction. In this research it was tried to clarify two general perceptions: First، work-family conflict can indirectly influence general quality of individual’s life. Second، general quality of individual’s life satisfaction is depended on two main aspects of his life (job and family). Using Preacher and Hayes’ multi-mediator model، rate of direct and indirect effects of this model and their statistical meaningfulness was evaluated. Eventually، this research approved the two general perceptions. In addition، it determined special indirect effects of the mentioned mediator variables.
    Keywords: Work, family conflict, Family satisfaction, Life satisfaction, Job satisfaction
  • M. Aliakbari, L. Heydarinasab, Sh. Ghobadi Pages 87-98
    Introduction
    The purpose was determination of relation between sexual functionality and marital compatibility in married women. Having satisfactory sexual relation providing satisfaction for both sides of family، has an important role in feelings of prosperity and success، and durability of family life. Due to some cultural limitations and obstacles available in our society، in most cases، not only couples do not refer to consultation centers and experts، but also avoid discussion on it with each other and this avoidance sometimes cause deep family conflicts which leads to emotional separations or divorces while sexual satisfaction and marital satisfaction has significant effects on couple compatibility.
    Material And Methods
    200 married women referring to Tehran psychology and psychiatry institute with age range of 18-50 year were selected by available sampling method. The required data was obtained through Rosen Female sex functionality inventory (FSFI) (2000) and Spanier marital compatibility questionnaire (1976). The two mentioned tests have high validity and reliability. Obtained data were analyzed by step-by-step regression and correlation statistical tests.
    Findings
    there was meaningful relation between sexual activity and marital compatibility in women. Sexual desire and sexual satisfaction determined 30% of marital compatibility variance.
    Conclusion
    considering the results that show sexual functionality plays role in prediction of marital compatibility، it seems that attention to treatment of sexual disorders and obtain of correct information and education related to it leads to improvement of women’s sexual satisfaction and finally continuance of family life and marital satisfaction.
    Keywords: Married women, Marital satisfaction, Sexual functionality
  • S. Bassak Nejad, F. Amini, E. Hashemi Sheykh Shabani Pages 99-108
    This study was conducted aimed at designing and testing causal model of relation between confronting styles and positive and negative affection and forgiveness in students of university. In this causal-correlation study، statistical population was all students of Chamran University which 351 students (208 girls and 143 boys) were selected as the sample by step random method. Respondents answered to Hartland forgiveness scale (HFS)، confronting style questionnaire (CSQ)، and positive and negative affection scale (PANAS). Evaluation of proposed models was done using structure equation modeling (SEM) based on AMOS-16. Structure equation modeling analysis showed that proposed antecedents model are not graceful to the data and needs some requirements. Therefore، by omission of non-meaningful routes، fitting of final antecedents model with data was approved 0. 06 by RMSEA. Application of Chi square test confirmed final model improvement procedure. Based on findings، strategies of confronting، through adaptive positive affection، has indirect meaningful effect on forgiveness while among non-adaptive confronting strategies، emotional confronting had indirect meaningful effect on forgiveness by negative affection. But for avoidance confronting، such indirect meaningful relation with forgiveness was not observed through negative affection.
    Keywords: forgiveness, coping styles, positive affect, negative affect
  • A. Rahafar, M. Sadeghi Jujilee, A. Sadeghpour, Sh. Mirzaei Pages 109-122
    It is recognized that day forms (morning، moderate، eventide) are related to many of meta-physiologic، cognitive and conductive variables and therefore there is need to Persian questionnaire for measurement of these body preferences. This research was done aimed at surveying psychometric features of morning-eventide questionnaire (Horne and Ostberg، 1976). This study was conducted on 270 students of Allame Tabatabaie University and Tehran University of Science and Researches and four questionnaires of morning-eventide، Beck depression، Oxford happiness، and general health were used for examination of structure validity (convergent، divergent، and factor structure). Considering the correlations achieved between morning-eventide questionnaire and other three questionnaires، and also main questionnaire factor analysis، structure validity of Persian version of this questionnaire was approved. In addition، appropriate Cronbach Alpha Coefficient (-0. 79) was achieved. According to suitable statistical analyses and obtained results، it seems that Persian version of morning-eventide questionnaire has appropriate validity and reliability for measurement of day forms and could be effective tools for this.
    Keywords: Morning, eventide questionnaire, Day forms, Day cycle, Validity, reliability
  • M. Atrifard, S.K. Rasoolzadeh Tabatabaie, M.R. Shaieri, P. Azad Fallah, M. Jan Bozorgi Pages 123-142
    The purpose of this study is determination of factor structure and psychometric features «negative self-picture scale» (NSPS). So، after preparation of mentioned scale and implementation of basic steps as well as omission of possible problems، NSPS was done on 574 Shahed University bachelor students، selected by cluster sampling and factor structure of this tool was surveyed by heuristic confirmatory factor analysis. Results of these analyses represents NSPS 4-factor structure which respectively include: «concerns on appearance of physical defects»، «concerns on of social competency defects (1)»، «concerns on of social competency defects (2)» concerns on defects and disabilities related to anxiety symptoms control«. In order to study NSPS validity and its factors، internal consistency coefficients and retesting coefficients were calculated. Results represent NSPS acceptable validity and its factors. Validity study of NSPS structure and its factors with 6 scales (SIAS SPS، LSAS-SR،SPIN، DASS-21، BDI-II) shows that Pearson correlation coefficients between NSPS and other scales is meaningful and only its correlations with LSAS-SR is at least and non-meaningful which will be explained. Generally، this study provides evidences for accuracy of factor structure NSPS acceptable validity.
    Keywords: Negative self, picture scale, Social anxiety, Factor structure, Structure validity, Validity